از آنجایی که یکی از منابع اصلی انرژی که ما امروزه در صنعت استفاده میکنیم نیروی برق است؛ لذا همواره به تجهیزاتی برای اتصال، کنترل، حفاظت و .... نیروی برق نیاز داریم. تابلوهای برق صنعتی اجزایی حیاتی در توزیع نیروی برق در تاسیسات بزرگ یا محیطهای صنعتی هستند. این تابلوها به عنوان نقطه مرکزی برای کنترل و توزیع نیروی الکتریکی به تجهیزات، ماشین آلات و سیستم های مختلف در یک محیط صنعتی استفاده میشوند. در اصل، آنها ستون فقرات توزیع نیروی الکتریکی را تشکیل میدهند و از تامین ایمن و سازماندهی شده برق برای پشتیبانی از عملیات متنوع فرآیندهای صنعتی اطمینان حاصل میکنند.
قیمت ساخت تابلو برق صنعتی:
از آنجایی که تنوع بسیار زیادی در محل و علت بکار گیری تابلو برق های صنعتی و متریال مورد استفاده در این زمینه وجود دارد؛ لذا نمیتوان قیمت مشخصی را در نظر گرفت. روش مرسوم در خرید یا سفارش ساخت تابلو برق ها این است که شما با مشاوران ما در این زمینه تماس گرفته و نیازهای خود را شرح داده و یا نقشه تابلو برق خود را برای ما ارسال میکنید. در ادامه با توجه نوع درخواست شما، تیم فروش ما برآورد های مالی را آماده نموده و در قالب پیشنهاد قیمت در اختیار شما قرار میدهد.
در ادامه نیز پس از ثبت سفارش شما، پروسه تولید شروع شده و بعد از آماده سازی تست و به شما تحویل داده خواد شد. اما در کل میتوان گفت قیمت تابلو برق شما بستگی مستقیمی با برند متریال، کیفیت ساخت تولید کننده دارد.
جهت دریافت مشاوره رایگان و پیشنهاد قیمت با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
دلیل استفاده از تابلو برق صنعتی:
همانطور که در توضیحات بالا هم اشاره شد تابلوهای برق صنعتی یکی از اجزای حیاتی در سیستمهای برق صنعتی هستند و برای مدیریت و توزیع انرژی الکتریکی در محیطهای صنعتی به کار میروند. دلایل زیادی برای استفاده از این تابلوها وجود داره که ما در ادامه به برخی از موارد اصلی استفاده از تابلوهای برق صنعتی اشاره میکنیم:
1. توزیع انرژی:
تابلوهای برق صنعتی عمدتاً برای توزیع انرژی الکتریکی از منبع اصلی به تجهیزات و دستگاههای مختلف در یک واحد صنعتی یا ساختمان استفاده میشوند. این انرژی ممکن است از شبکه برق عمومی (برق شهری) یا منابع تولید داخلی مثل دیزل ژنراتورها یا منابع دیگه ای تأمین شوند. اما همیشه نیاز داریم برای کنترل بهتر، ساده سازی، هزینه کمتر و ... از تابلو برق های توزیع صنعتی استفاده کنیم.
2. حفاظت از تجهیزات و دستگاه ها و پرسنل :
حفاظت یکی از مهمترین دلایل استفاده از تابلو برق است. معمولا یا ما میخواهیم از جان پرسنل در برابر خطر برق گرفتگی حفاظت کنیم و یا تجهیزات و دستگاه های صنعتی را در برابر صدمات مختلف حفاظت کنیم. به همین دلیل طیف گسترده از تجهیزات حفاظتی را در تابلو برق ها بکار میگیریم. معمولا تابلوهای برق دارای تجهیزات حفاظتی مانند کلید های قدرت، کلیدهای حرارتی، کنترل فاز، رلههای حفاظتی و... هستند که در صورت وقوع خطاهای الکتریکی، مثل اتصال کوتاه، افت ولتاژ، اضافه بار و .... تجهیزات را از آسیب حفاظت کنند.
3. کنترل عملکرد دستگاهها و افزایش بازدهی:
با پیشرفت روز افزون تکنولوژی پیچیده شدن دستگاه های تولید مواد اولیه گران و ... ، نیاز به کنترل روز به روز بیشتر میشود. در همین راستا تجهیزات کنترلی مختلفی برای استفاده در تابلو برق وجود دارند. تابلوهای برق به عنوان مرکز کنترل، دستورات عملیاتی را به تجهیزات مختلف منتقل میکنند. این دستورات میتوانند به صورت دستی یا از طریق سیستمهای اتوماتیکی انجام شوند.
4. اندازهگیری و نظارت:
در خیلی از موارد نظارت و اندازی گیری عوامل مختلف بخش حیاتی از کار صنعتی ما محسوب میشوند. در این راستا هنگام ساخت تابلو برق این را در نظر گرفته و تجهیزات لازم را بکگار میگیریم. تابلو برقهای صنعتی میتوانند شامل تجهیزات اندازهگیرهای مختلفی مانند ولتمترها، آمپرمترها و یا حتی پیشرفتهترین سیستمهای نظارت الکترونیکی باشند. این ابزارها اطلاعات لازم در مورد وضعیت و عملکرد سیستم با ما میدهند.
5. اتصالات الکتریکی:
از آنجایی که تمامی محیط های صنعتی از تابلو برق ها به عنوان بخشی برای اتصال دستگاه های مختلف به انرژی برق استفاده میشود؛ لذا ما به تجهیزاتی برای کانکت مطمئن این ارتباط ها نیاز داریم. تابلوهای برق به عنوان مکانی برای اتصالات الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرند. اتصالات بین تجهیزات و دستگاهها از طریق تابلوهای برق به دست میآید.
6. تعمیر و نگهداری:
سرویس های دوره ای و تعمیر نگهداری بخش جدایی ناپذیر هر دستگاه صنعتی به شمار می آید. پس ما باید امکان قطع منبع انرژی دستگاه های مختلف را به آسانی داشته باشیم. از این رو تابلو برق ها به صورت فیزیکی و الکتریکی طراحی میشوند تا امکان تعمیرات و نگهداری آسان را فراهم کنند. قابلیت دسترسی به قطعات و تجهیزات درون تابلو، امکان انجام سرویسها و تعمیرات را تسهیل میدهد.
7. تطبیق به نیازهای خاص:
نیازهای مختلف و پیچیده نیاز به دستگاه هایی برای هماهنگی را ایجاد میکند. تابلوهای برق صنعتی این قابلیت را دارند که بر اساس نیازهای خاص هر صنعت یا فرآیند تولیدی طراحی شوند. تا این امکان را فراهم کنند که تجهیزات و سیستمهای مختلف با یکدیگر هماهنگ شوند.
درکل تابلوهای برق صنعتی نقش بسیار حیاتی در اطمینان از ارتباط بهینه و مدیریت ایمن انرژی الکتریکی در محیطهای صنعتی ایفا میکنند. این سیستمها باعث بهبود بهرهوری و کاهش خطرات ناشی از مشکلات برق میشوند.
اجزا و ساختار یک تابلو برق صنعتی:
اجزای اصلی هر تابلو برق صنعتی بسته به محل استفاده، سطح حفاظت مورد نیاز، صنعت مورد استفاده، حساسیت تجهیزات و .... انتخاب میشوند. اما در کل میتوان گفت که عناصر اصلی شامل کلیدهای قدرت، کلید های فرمان ، سیم یا شینهای باسبار، تجهیزات اندازه گیری مثل ولت مترو .... ، رله ها و تجهیزات کنترلی و ... است. همه این قطعات در یک محفظه مستحکم که ممکن از جنس فلز یا پی وی سی و ... باشد، قرار می گیرند تا از عوامل محیطی محافظت کنند و ایمنی پرسنل را تضمین کنند. در ادامه برای آشنایی بیشتر به توضیح مختصری به هر یک از این تجهیزات میپردازیم.
کلید های قدرت :
کلیدهای قدرت اجزای اساسی در تابلوهای برق هستند که برای قطع جریان الکتریکی در صورت بروز خطا یا اضافه بار طراحی شده اند. این کلیدها نقش مهمی در حفاظت از تجهیزات و جلوگیری از آتش سوزی الکتریکی دارند. تابلوهای برق صنعتی ممکن است دارای انواع مختلفی از کلیدهای قدرت باشند، مانند کلیدهای اتوماتیک کامپکت (MCCB)، یا کلید قدرت هوایی (ACB) یا کلید های مینیاتوری (MCB) که هر کدام برای کاربردها و سطوح ولتاژ خاص مناسب هستند.
کلیدهای چنج اور:
کلیدهای چنج اور برای کنترل جریان برق بین منابع مختلف انرژی الکتریکی در محیطهای صنعتی استفاده می شوند. این کلید ها جداسازی مدارهای خاص را برای تعمیر و نگهداری یا در موارد اضطراری امکان پذیر می کنند. کلیدهای چنج اور میتوانند شامل انواع مختلفی باشند، از کلیدهای دستی ساده تا کلیدهای چنج اور پیشرفتهتر موتوری یا خودکار برای عملکرد از راه دور.
سیم ها و باسبارها:
شینه ها میله ها یا نوارهای رسانایی هستند که به عنوان یک نقطه اتصال مشترک برای چندین قطع کننده مدار و کلید عمل می کنند. آنها به طور موثر برق را به شاخه های مختلف در تابلو توزیع می کنند. طراحی شینه ها برای حفظ توزیع بار متعادل و به حداقل رساندن تلفات انرژی بسیار مهم است.
تجهیزات اندازه گیری:
تجهیزات اندازه گیری مثل مولتی مترها، ولت مترها و ... در تابلوی برق اطلاعاتی را در زمان واقعی در مورد پارامترهای الکتریکی مانند ولتاژ، جریان و مصرف برق ارائه میدهند. نظارت بر این پارامترها برای اطمینان از عملکرد کارآمد سیستم الکتریکی و شناسایی هرگونه ناهنجاری یا مسائل احتمالی ضروری است.
رله ها:
رله ها دستگاه های الکترومغناطیسی هستند که سوئیچینگ مدارهای الکتریکی را کنترل می کنند. آنها نقشی حیاتی در خودکارسازی فرآیندهای خاص و اطمینان از هماهنگی اجزای مختلف در تابلو برق دارند. رله های حفاظتی به ویژه برای تشخیص عیوب و راه اندازی جداسازی بخش های معیوب مهم هستند.
کنترل پنل ها:
پانل های کنترل دستگاه ها و نشانگرهای مختلف کنترلی را در خود جای داده اند که به اپراتورها اجازه می دهد تا عملکرد تابلو را کنترل و مدیریت کنند. آنها اغلب شامل نمودارهای تقلیدی هستند که نمایشی بصری از چیدمان تابلو ارائه می دهند و شناسایی وضعیت مدارهای مختلف را برای پرسنل آسان تر می کند.
کارکرد و اهمیت:
وظیفه اصلی تابلو برق صنعتی دریافت برق از منبع اصلی برق و توزیع آن به بارها یا تجهیزات مختلف در سراسر تاسیسات صنعتی است. این توزیع سازماندهی شده تضمین میکند که هر قسمت از تاسیسات بدون بارگذاری بیش از حد سیستم، مقدار برق مورد نیاز را دریافت میکند. علاوه بر این، تابلوهای برق وسیله ای برای جداسازی و قطع انرژی بخش های خاص برای تعمیر و نگهداری یا در صورت بروز خطاهای الکتریکی فراهم می کنند و ایمنی کلی زیرساخت های الکتریکی را افزایش می دهند.
ملاحظات ایمنی:
ایمنی در تنظیمات صنعتی از اهمیت بالایی برخوردار است و تابلوهای برق با ویژگی های ایمنی متعدد طراحی شده اند. محفظه ها برای مقاومت در برابر شرایط محیطی و محافظت در برابر تماس تصادفی ساخته شده اند. علاوه بر این، قطع کننده های مدار و رله های محافظ برای پاسخ سریع به عیوب و ایزوله کردن مناطق آسیب دیده و جلوگیری از خطرات احتمالی اجرا می شوند.
محل نصب تابلو برق صنعتی:
تابلو برق صنعتی داخلی یا INDOOR
تابلو برق جزء اصلی یک سیستم توزیع برق است که توان الکتریکی را به مدارهای انشعاب تقسیم می کند و در عین حال وسایل حفاظتی را برای هر مدار در یک محفظه مشترک فراهم می کند. در اصل، تابلو برقهای الکتریکی برای محافظت در برابر اضافه بارهای الکتریکی و اتصال کوتاه در حین توزیع برق در سراسر ساختمان یا تأسیسات استفاده میشود. تابلوهاي برق داخلی یا ( indoor ) در فضاهای بسته مثل داخل کارگاه یا ساختمان مسکونی نصب می شوند. این تابلو برقها با سطح حفاظت در برابر رطوبت IP42 تولید میشوند.
تابلو برق صنعتی بیرونی یا خارجی یا OUTDOOR
هنگامی که لازم است به یک دستگاه خاص که در محیط بیرون قرار دارد برق رسانی کنیم به یک تابلو برق خارجی یا OUTDOOR نیاز داریم. برای این منظور لازم است تابلو برقی تهیه کنیم که در برابر ورود آب باران و شرایط محیطی حفاظت و مقاومت لازم را داشته باشد. همچنین لازم است رنگی مورد استفاده قرار گیرد که بتواند در بلند مدت مانع زنگ زدگی تابلو برق گردد. برای هدایت جریان آب باران سقف تابلوهای بیرونی شیب دار ساخته میشوند. این شیب بسته به محل نصب می تواند به طرفین یا به یک طرف باشد. همچنین در این تابلو برقها برای آب بندی بهتر از فوم تزریقی برای عایق بندی در ها استفاده میشود. تابلوهای بیرونی یا OUTDOOR با سطح حفاظتی IP54 تولید میشوند.
دسته بندی تابلو برق صنعتی بر اساس ایستایی تابلو :
تابلوي صنعتی ایستاده (self standing) :
این نوع تابلو برق روی پایههای خود قرار میگیرند و ممکن است روی سکوهای فلزی یا بتنی نصب شوند.معمولا پایههای تابلو برق با پیج به سکو زیرین خود متصل میشوند. به همین دلیل این تابلو برق را ایستاده یا خود ایستا یا روي پایه هاي خود (SELF STANDING) مینامند. معمولا این نوع تابلوها در شرکت تابلو سازی اترک انرژی در دو نوع متداول سیواکن و ریتال تولید میشوند. که هرکدام از این مدل ها نیز مزایا و معایب و ویژگیهای خود را دارند.
- تابلوهاي: (Metal Enclosed)به صورت محفظه تمام بسته هستند که تجهیزات در آن نصب می شوند و به دونوع زیر تقسیم می شود:
- تابلوهای Metal Clad : در این تابلو محفظه هاي مختلف کلید،باس بار،سر کابل و LV از هم جدا شده اند.
- تابلوهای Compartment Type : در این نوع تابلو ها محفظه هاي مختلف از هم جدا نیستند.
- تابلوهاي کشویی :
در این نوع تابلو برق تجهیزات مختلف روی یک بخش مجزا نصب شده و این بخش بصورت کشویی به کل تابلو برق وصل میشود. این راهکار در صنایعی که حساسیت بالایی نسبت مدت زمان قطع سیستم دارند بسیار کاربردی است. این راهکار اجازه میدهد در زمان بروز مشکل به راحتی بخش آسیب دیده را از تابلو جدا و با بخش سالم جایگزین کرد. سرویس راحت تر و ایمنی بالاتر آنها باعث شده در صنعت برق به صورت گسترده مورد استفاده قرار بگیرند.ممکن است برای مواردی مثل تابلوي کنترل موتور (MCC) تابلوي مرکز قدرت (توزیع یا MDP ) یا تابلو برق کنترلی و .... از تابلو کشویی استفاده شود.
تابلو برق دیواري صنعتی (wall mounted) :
این نوع تابلو بسیار متداول هستند و کاربردهای بسیار متنوعی دارند. هر جایی که تجهیزات الکتریکی فضای زیادی نیاز نداشته باشند یا محدودیت فضا در محیط مد نظر داشته باشیم از این تابلوها استفاده میکنیم.
تابلوهای دیواری بسته به نیاز به دو صورت توکار و روکار ممکن است تولید و مورد استفاده قرار گیرند. همچنین بسته به اندازه ممکن است دارای یک یا دو در باشند، با روبند یا بدون روبند تولید شوند، بیرونی یا داخلی باشند و ...
تابلوهای دیواری بسته به نیاز با انواع IP ها تولید میشوند و میتوان در فضای بیرون و داخل به کار گرفته شوند.