در ادامه مطلب دسته بندی تابلو های برق فشار ضعیف ( LV ) با ما باشید تا سه دسته بندی دیگر را بررسی کنیم :
لینک دانلود این محتوا : انواع تابلوهای برق.pdf
- دسته بندي دوم را می توان بر اساس محل نصب تابلو مشخص کرد که عبارتند از:
1. تابلو برق داخلی یا INDOOR
تابلو برق جزء اصلی یک سیستم توزیع برق است که توان الکتریکی را به مدارهای انشعاب تقسیم می کند و در عین حال وسایل حفاظتی را برای هر مدار در یک محفظه مشترک فراهم می کند. در اصل، تابلو برقهای الکتریکی برای محافظت در برابر اضافه بارهای الکتریکی و اتصال کوتاه در حین توزیع برق در سراسر ساختمان یا تأسیسات استفاده میشود. تابلوهاي برق داخلی یا ( indoor ) در فضاهای بسته مثل داخل کارگاه یا ساختمان مسکونی نصب می شوند. این تابلو برقها با سطح حفاظت در برابر رطوبت IP42 تولید میشوند.
2. تابلو برق بیرونی یا خارجی یا OUTDOOR
هنگامی که لازم است به یک دستگاه خاص که در محیط بیرون قرار دارد برق رسانی کنیم به یک تابلو برق خارجی یا OUTDOOR نیاز داریم. برای این منظور لازم است تابلو برقی تهیه کنیم که در برابر ورود آب باران و شرایط محیطی حفاظت و مقاومت لازم را داشته باشد. همچنین لازم است رنگی مورد استفاده قرار گیرد که بتواند در بلند مدت مانع زنگ زدگی تابلو برق گردد. برای هدایت جریان آب باران سقف تابلوهای بیرونی شیب دار ساخته میشوند. این شیب بسته به محل نصب می تواند به طرفین یا به یک طرف باشد. همچنین در این تابلو برقها برای آب بندی بهتر از فوم تزریقی برای عایق بندی در ها استفاده میشود. تابلوهای بیرونی یا OUTDOOR با سطح حفاظتی IP54 تولید میشوند.
- دسته بندي سوم بر اساس ایستایی تابلو است که این دسته بندي به این صورت است:
1. تابلوي ایستاده (self standing) :
این نوع تابلو برق روی پایههای خود قرار میگیرند و ممکن است روی سکوهای فلزی یا بتنی نصب شوند.معمولا پایههای تابلو برق با پیج به سکو زیرین خود متصل میشوند. به همین دلیل این تابلو برق را ایستاده یا خود ایستا یا روي پایه هاي خود (SELF STANDING) مینامند. معمولا این نوع تابلوها در شرکت تابلو سازی اترک انرژی در دو نوع متداول سیواکن و ریتال تولید میشوند. که هرکدام از این مدل ها نیز مزایا و معایب و ویژگیهای خود را دارند.
2. تابلو برق دیواري (wall mounted) :
این نوع تابلو بسیار متداول هستند و کاربردهای بسیار متنوعی دارند. هر جایی که تجهیزات الکتریکی فضای زیادی نیاز نداشته باشند یا محدودیت فضا در محیط مد نظر داشته باشیم از این تابلوها استفاده میکنیم.
تابلوهای دیواری بسته به نیاز به دو صورت توکار و روکار ممکن است تولید و مورد استفاده قرار گیرند. همچنین بسته به اندازه ممکن است دارای یک یا دو در باشند، با روبند یا بدون روبند تولید شوند، بیرونی یا داخلی باشند و ...
تابلوهای دیواری بسته به نیاز با انواع IP ها تولید میشوند و میتوان در فضای بیرون و داخل به کار گرفته شوند.
- دسته بندي سوم را می توان بر اساس ساختمان و شکل ظاهري تابلوها مشخص کرد:
- تابلوهاي (Metal Enclosed) : به صورت محفظه تمام بسته هستند که تجهیزات در آن نصب می شوند و به دونوع زیر تقسیم می شود:
a) تابلوهای Metal Clad : در این تابلو محفظه هاي مختلف کلید،باس بار،سر کابل و LV از هم جدا شده اند.
b) تابلوهای Compartment Type : در این نوع تابلو ها محفظه هاي مختلف از هم جدا نیستند.
تابلوهاي کشویی :
در این نوع تابلو برق تجهیزات مختلف روی یک بخش مجزا نصب شده و این بخش بصورت کشویی به کل تابلو برق وصل میشود. این راهکار در صنایعی که حساسیت بالایی نسبت مدت زمان قطع سیستم دارند بسیار کاربردی است. این راهکار اجازه میدهد در زمان بروز مشکل به راحتی بخش آسیب دیده را از تابلو جدا و با بخش سالم جایگزین کرد. سرویس راحت تر و ایمنی بالاتر آنها باعث شده در صنعت برق به صورت گسترده مورد استفاده قرار بگیرند.ممکن است برای مواردی مثل تابلوي کنترل موتور (MCC) تابلوي مرکز قدرت (توزیع یا MDP ) یا تابلو برق کنترلی و .... از تابلو کشویی استفاده شود.
جهت مطالعه بخش اول این مطلب اینجا کلیک کنید.